Faq

Hoe lang kan je de producten van Devos Lemmens bewaren ?

De koude sauzen van D&L kunnen na opening bewaard worden tot einde houdbaarheidsdatum, bij voorkeur in koelkast. De koude sauzen van D&L zijn zo ontwikkeld dat deze zelfs na opening veilig blijven bij normaal gebruik. D&L sauzen bevatten echter een zekere hoeveelheid olie, die onder invloed van zuurstof kan oxideren en eventueel kan leiden tot een minder lekkere smaak (= ranzig worden). Dit proces kan je vertragen door de saus koel te bewaren. Koel bewaren is dus niet noodzakelijk voor de veiligheid maar helpt om de smaak optimaal te behouden.

Wanneer ingrediënten die allergieën veroorzaken of afgeleiden van ingrediënten die allergieën kunnen veroorzaken, toegevoegd worden aan een D&L product, wordt dit duidelijk vermeld op het etiket.

Volgende stoffen worden beschouwd als ingrediënten die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken. (volgens Verordening nr 1169/2011)

 • Glutenbevattende granen: tarwe (met inbegrip van spelt en kamut), rogge, gerst en haver.
 • Schaaldieren
 • Eieren
 • Vis
 • Aardnoten
 • Soja
 • Melk
 • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten.
 • Selderij
 • Mosterd
 • Sesamzaad
 • Zwaveldioxide
 • Lupine
 • Weekdieren

Meer informatie kan u ook vinden op de specifieke productfiches op onze website www.devoslemmens.be. Recepten en ingrediënten kunnen echter steeds wijzigen. Op de verpakking vindt u de enige correcte en meest recente informatie. Bekijk dus steeds aandachtig de verpakking voordat u onze producten gebruikt.

Zie ook vraag ivm gemodificeerd zetmeel en allergenen.

In de sauzen van D&L worden enkel levensmiddelenadditieven gebruikt indien technologisch noodzakelijk. Dit gebeurt volgens de Europese reglementering.

Additieven worden om meerdere redenen gebruikt. Ze zijn er niet om een levensmiddel onnodig te belasten met allerlei (chemische) toevoegingen. De additieven worden, zoals gezegd, o.m. gebruikt om voedsel beter te bewaren (bv conserveermiddelen, anti-oxidantia), om het uitzicht te verbeteren (bv kleurstoffen), om de smaak te verbeteren (bv smaakstoffen), om klontering (vb anti-klontermiddelen) tegen te gaan, enz.

Het gebruik van additieven is Europees gereglementeerd. Men mag alleen het additief gebruiken dat toegelaten is voor een specifiek voedingsmiddel en met inachtneming van de vermelde maximumdosissen. De evaluatie van de risico’s gebeurt door de European Food Safety Authority (EFSA). Het E-nummer duidt op het Europees toelatingsnummer en is dus een bewijs dat de veiligheidsevaluatie gunstig was.
Op het etiket staat altijd eerst de naam van de functionele klasse van het additief vermeld en daarna het E-nummer of de naam ervan. Bijvoorbeeld: ‘kleurstof: E162’ of ‘kleurstof: bietenrood’, beide zijn wettelijk gezien correct.

Bron : www.afsca.be

Gebruik van E385

E385 is een algemeen gebruikt antioxidant en dit is noodzakelijk om een voldoende lange bewaring te garanderen van sauzen met een aanzienelijke hoeveelheid olie. D&L heeft reeds verschillende alternatieven uitgetest, maar enkel E385 werkt voldoende goed.

Olie zal in de tijd onder invloed van zuurstof oxideren en een minder lekkere smaak krijgen (= ranzig worden). E385 vertraagt dit proces waardoor het voor de consument mogelijk is om koude sauzen, zoals bv mayonaise, tartare, cocktail,… langer te kunnen bewaren met een beter behoud van de smaak.
Het E-nummer duidt op het Europees toelatingsnummer en is dus een bewijs dat de veiligheidsevaluatie gunstig was. (Voor meer algemene info ivm additieven: zie hoger).

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen, net zoals vitamines. De belangrijkste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosohexaeenzuur.
Een voedingsmiddel is rijk aan omega-3-vetzuren als het voedingsmiddel minstens per 100g en per 100kcal 0,6g alfa-linoleenzuur of 80mg eicosapentaeenzuur + docosohexaeenzuur bevat.

Bron : https://ec.europa.eu/nuhclaims

Plantaardige olie in D&L sauzen

D&L sauzen zijn gemaakt op basis van koolzaadolie. Koolzaadolie is een 100% plantaardige olie die rijk is aan omega 3-vetzuren.

Koolzaadolie is meer bepaald, een belangrijke bron van alfa-linoleenzuur. Alfa-linoleenzuur draagt bij tot het behouden van normale cholesterol gehaltes in het bloed, indien minstens 2g alfa-linoleenzuur per dag wordt geconsumeerd. Koolzaadolie heeft bovendien een neutrale smaak en is dus uiterst geschikt als basis voor koude sauzen en vinaigrettes.

Bron : https://ec.europa.eu/nuhclaims

Omega-3-vetzuren in mayonaise

D&L mayonaise is gemaakt op basis van koolzaadolie en is rijk aan omega-3-vetzuren.

D&L mayonaise bevat 7,4g alfa-linoleenzuur per 100g. Alfa-linoleenzuur draagt bij tot het behouden van normale cholesterol gehaltes in het bloed, indien minstens 2g alfa-linoleenzuur per dag wordt geconsumeerd.

Bron : https://ec.europa.eu/nuhclaims

D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en zijn dus geschikt voor zwangere vrouwen.

 

D&L sauzen zijn niet halal. D&L sauzen zijn niet kosher.

Wij weten dat mensen graag eenvoudige en juiste informatie krijgen over de producten die ze eten, daarom hebben wij gekozen voor uitgebreide voedingsinformatie op onze D&L verpakkingen die toch gemakkelijk te begrijpen is.

Voedingswaarden worden gegeven per 100 g, en per portie waar de ruimte het toelaat. Eén portie is 15 g en dit stemt overeen met ongeveer één eetlepel saus. De percentages geven aan hoeveel percent van de dagelijkse behoefte van een bepaalde voedingsstof één portie saus bevat. De individuele nutritionele behoeften kunnen variëren naargelang geslacht, leeftijd, hoeveelheid fysieke activiteit en andere factoren. De percentages op de verpakking zijn weergegeven ten opzichte van de dagelijkse behoefte van een gemiddelde volwassene :

Energie of nutriënt Referentie-inname
Energie 8400 kJ = 2000 kcal
Totale vetten 70 g
Verzadigde vetzuren 20 g
Koolhydraten 260 g
Suikers 90 g
Eiwitten 50 g
Zout 6 g
Gebruik van zout

Zout is een onmisbare smaakmaker in de meeste levensmiddelen, zo ook in saus. Bovendien heeft zout een belangrijk effect op de voedselveiligheid en de bewaarbaarheid van een saus. Er wordt net zoveel zout toegevoegd totdat een saus volledig in balans is qua smaak en bovendien 100% stabiel en veilig is.Zout is een onmisbare smaakmaker in de meeste levensmiddelen, zo ook in saus. Bovendien heeft zout een belangrijk effect op de voedselveiligheid en de bewaarbaarheid van een saus. Er wordt net zoveel zout toegevoegd totdat een saus volledig in balans is qua smaak en bovendien 100% stabiel en veilig is.

De sauzen van D&L worden met de grootste zorg voor kwaliteit en veiligheid ontwikkeld en geproduceerd. Een nieuwe receptuur wordt altijd uitvoerig gestest door een uitgebreid smaakpanel. In de nutritionele tabel kan je terugvinden hoeveel zout een saus bevat waardoor D&L erop vertrouwt dat zijn gebruikers een verantwoorde maar vooral lekkere keuze kunnen maken. Op oude verpakkingen staat meestal de hoeveelheid Natrium vermeld. Om de hoeveelheid zout (zout = Natriumchloride) te kennen moet je de hoeveelheid Natrium vermenigvuldigen met 2,5. In de toekomst zal het echter mogelijk zijn de hoeveelheid zout rechtstreeks af te lezen want vanaf 2015 moeten alle verpakkingen zout vermelden. Wanneer je in afwachting verpakkingen vergelijkt, let er dan op of de verpakking natrium of zout vermeldt en je dus de juiste waarden met elkaar vergelijkt.

Gebruik van suiker

Suiker speelt een belangrijke rol in de smaak en de voedselveiligheid van een saus. Suiker zorgt voor de juiste smaakbalans tussen zuur, zout en zoet. Er wordt net zoveel suiker toegevoegd totdat een saus volledig in balans is qua smaak en bovendien 100% stabiel en veilig is.

De sauzen van D&L worden met de grootste zorg voor kwaliteit en veiligheid ontwikkeld en geproduceerd. Een nieuwe receptuur wordt altijd uitvoerig gestest door een uitgebreid smaakpanel.

De nutritionele waarden op de verpakking geven perfect weer hoeveel suiker in een saus aanwezig is, waardoor D&L erop vertrouwt dat zijn gebruikers een verantwoorde maar vooral lekkere keuze kunnen maken.

Het brede D&L-gamma, waaronder ook light sauzen, geeft consumenten de mogelijkheid om een keuze te maken die bij hun levensstijl past. D&L heeft drie light “mayonaise-type” sauzen in het gamma. Twee met ongeveer 55% minder calorieën ( = 60% minder vet) ten opzichte van mayonaise, namelijk Light met eieren en met citroen, en één met ongeveer 80% minder calorieën ( = 90% minder vet) ten opzichte van mayonaise, namelijk de Light 10%.

Een levensmiddel is light in calorieën, vet of suiker indien het ten minste 30% minder calorieën, vet of suiker bevat dan het referentie product. Mayonaise bevat gemiddeld 740 kcal per 100 g. Het is bij wet bepaald dat mayonaise in België ten minste 80% vet bevat. Indien een saus geen 80% vet bevat mag deze in België geen mayonaise genoemd worden. Om een “mayonaise-type” saus light in calorieën en/of vet te mogen noemen, moet deze saus ten minste 30% minder calorieën en/of vet bevatten dan mayonaise.

Bron : https://ec.europa.eu/nuhclaims

D&L sauzen zijn gemaakt op basis van koolzaadolie. Koolzaadolie is een 100% plantaardige olie die rijk is aan omega 3-vetzuren.

Opmerking: De warme Curry saus in blik is gemaakt op basis van koolzaadolie, maar bevat een creamer die palmolie bevat. De hoeveelheid palmolie in het eindproduct is lager dan 1%. Tot nu toe werd nog geen geschikt palmolie-vrij alternatief gevonden voor de creamer.

D&L sauzen zijn gemaakt op basis van eigeel afkomstig van eieren van scharrelkippen.

In bepaalde sauzen van D&L wordt gemodificeerd zetmeel gebruikt om de saus zijn gewenste dikte en textuur te geven. Dit kan best vergeleken worden met het gebruik van maizena om een saus in te dikken.

Gemodificeerd zetmeel is zetmeel dat op een bepaalde manier is bewerkt zodat het beter te verwerken is of beter smaakt.

Gemodificeerd zetmeel en gluten

Wanneer enkel gemodificeerd zetmeel op het etiket vermeld staat, dan betekent dit dat het zetmeel niet afkomstig is van een glutenbevattend graan (tarwe, rogge, gerst en haver). Indien dit wel het geval is, wordt dit duidelijk vermeld in de naamgeving van het zetmeel. Bijvoorbeeld gemodificeerd tarwezetmeel.

Gemodificeerd zetmeel en GGO’s

Gemodificeerd zetmeel heeft niets te maken met genetisch gewijzigd organismen (GGO). Al de ingrediënten die D&L gebruikt, en dus ook het gemodificeerd zetmeel, zijn vrij van GGO’s. Voor GGO’s (genetisch gewijzigde organismen) bestaan duidelijke Europese GGO-etiketteringsregels: alle landbouw- en voedingsproducten die bestaan uit GGO’s of daarvan afgeleide producten moeten een GGO-aanduiding dragen.