Vol-au-vent met frietjes

Vol-au-vent met frietjes

4 personen -

Ingrediënten

  • 6 dl kippenbouillon
  • 1 hele kip
  • 300g gehakt
  • 300g champignons
  • 15g bloem
  • 100ml room
  • 2 el boter
  • peper en zout
  • 4 bladerdeeggebakjes
  • 500g aardappelen (bij voorkeur bintjes)
  • mayonaise
  • ketchup

Instructies

  • Stap 1 Doe de kippenbouillon in een hoge kom en breng aan de kook. Kook de kip op haar geheel zo’n 30 minuten gaar in de kippenbouillon. Haal de kip uit de bouillon. Giet de bouillon door een zeef en vang op. Laat de kip wat afkoelen en pluk al het vlees van de kip, verdeel in mooie, hapklare stukken.
  • Stap 2 Draai kleine soepballetjes van het gehakt. Breng 3 dl van de bouillon opnieuw aan de kook in een kleine kookpot en pocheer er de soepballetjes 2 à 3 minuten zachtjes in gaar. Haal de balletjes uit de bouillon en behoud de bouillon.
  • Stap 3 Hak de champignons in plakjes. Verhit wat boter in een grote stoofpot en stoof er de champignons in aan, breng op smaak met zwarte peper. Voeg de bloem toe, roer en laat even uitdrogen. Voeg er de 3 dl bouillon bij en breng al roerend aan de kook tot de saus bindt. Meng er nu ook de room door.
  • Stap 4 Voeg de kipstukken en de gehaktballetjes bij de rest en laat ongeveer een halfuur pruttelen op en heel zacht vuur. Roer af en toe voorzichtig.
  • Stap 5 Schil de aardappelen en snijd er gelijkvormige frietjes van. Verwarm het frietvet tot 150 °C en bak je frietjes enkele minuten zonder dat ze kleuren. Leg ze in een schaal met keukenpapier en laat afkoelen.
  • Stap 6 Verwarm de oven voor op 180 °C en bak er de bladerdeeggebakjes in af.
  • Stap 7 Verwarm het frietvet tot 180 °C en bak de frieten tot ze goudbruin zijn.
  • Stap 8 Verwijder de hoedjes van de gebakjes, vul ze met de vol-au-vent en schep er ook nog wat vol-au-vent rond.
  • Stap 9 Serveer met de versgebakken frietjes, mayonaise en ketchup.

Meer sauskes, meer plezier!

Alle sauzen voor professionals